installatiebedrijf bruins                                                                               
Kanaalstraat   56-58
9301 LT Roden 
 
                                                                                                                                                                                      Installatiebedrijf Bruins - 24/7 voor storing                                                                                     
U wilt toch ook jarenlang zorgeloos genieten van uw boiler, geiser of CV-installatie?
 
Direct uw onderhoudscontracten regelen

waterontharder

Water ontharden bij Installatiebedrijf Bruins in Roden

Water, zo vanzelfsprekend dat we er vaak niet bij stilstaan dat het één van de belangrijkste hulpmiddelen in bedrijven en huishoudens is. Toch is het datzelfde water dat nogal eens voor onnodige kosten kan zorgen omdat het apparaten ernstig kan beschadigen of hinderlijke kalkaanslag kan veroorzaken.

Hardheid van water

Met de term ‘hardheid van water’ wordt het gehalte aan calcium en magnesium aangeduid, dat is opgelost in water (kortweg ‘kalkgehalte’ genoemd). De hardheid van het water wordt veelal uitgedrukt in ‘graden Duitse hardheid’ (ºdH).
In het verleden waren er regio’s, met name in Noord-Brabant en Limburg, met zeer hard water. Gedurende de jaren hebben de waterleidingmaatschappijen de hardheid in het leidingwater systematisch verlaagd naar waarden die rond 8 °dH liggen. Dit wordt in diverse media als onthard water aangemerkt, terwijl ‘deels onthard water’ een betere omschrijving zou zijn.

Het leidingwater bevat bij 8°dH namelijk nog steeds 150 gram kalk per m³. Een gemiddeld gezin verbruikt op jaarbasis 100 tot 150 m³ leidingwater, wat bij deze hardheid dus 15 tot 20 kg kalk per jaar betekent! Deze hoeveelheid kan door een waterontharder drastisch verlaagd worden.

Waterontharder van Lubron

Een Lubron-waterontharder is een doorstroomapparaat, gevuld met een korrelige kunsthars van levensmiddelenkwaliteit. Deze hars heeft de eigenschap om calcium en magnesium op te nemen en daarvoor natrium af te geven. Zodra de hars verzadigd is, moet deze met een oplossing van zout worden gespoeld om het calcium en magnesium te verwijderen en opnieuw met natrium te beladen. Dit spoelproces –regenereren genoemd– geschiedt automatisch, tenminste eenmaal per 3 of 4 dagen.

De algemeen aangevoerde bezwaren tegen het gebruik van een waterontharder op basis van ionenwisseling zijn o.a.:

Met betrekking tot het metaaloplossend vermogen kan gesteld worden dat uit onderzoek van onder meer KIWA is gebleken dat onthard water niet per definitie meer metaaloplossend vermogen heeft dan hard water. De bezwaren minder kalk en meer natrium in het water kunnen we met een eenvoudige rekensom eenvoudig ontkrachten. Uit berekeningen is namelijk gebleken dat de hoeveelheden calcium en magnesium, die per dag onttrokken danwel toegevoegd worden aan het water, respectievelijk 100 en 150 mg bedragen, gebaseerd op een consumptie van 2 liter kraanwater per dag. Wanneer we dit afzetten tegen onze gemiddelde dagelijkse consumptie van 5.000 mg natrium en  1.000 mg calcium, blijkt al snel dat dit geen significante hoeveelheden zijn ten opzichte van onze totale dagelijkse consumptie. Praktisch bekeken, zien we deze hoeveelheden ook terug in één snee brood of 100 ml melk.

De voordelen van waterontharding schuilen niet alleen in minder poetswerk en groter comfort, maar ook in een langere levensduur van apparatuur en kostenbesparingen op energieverbruik en reinigingsmiddelen. Zoals uit de berekening op de volgende pagina blijkt, kan een waterontharder bij particulier gebruik leiden tot ruim 800 euro besparing per jaar op energiekosten, reinigingsmiddelen en reparaties/vervanging van apparatuur. Met inachtneming van de kosten van een waterontharder kan nog steeds een besparingsresultaat van ruim 500 euro behaald worden. Bekijk de pagina aanvullende informatie over waterontharders voor extra mogelijkheden.

Energiebesparing

Het rendement van boilers loopt in enkele jaren met de helft terug als gevolg van kalkafzetting. Een nieuwe gasboiler verbruikt in een gemiddeld huishouden circa 500 m3 gas per jaar. Na enkele jaren is dit verbruik gestegen tot 1000 m3 per jaar. Hieruit volgt dat door gebruik te maken van onthard water tot 300 euro per jaar kan worden bespaard. Voor elektrische boilers gelden minstens dezelfde verliezen als voor gasboilers. De warmteverliezen door kalkafzettingen op de verwarmingselementen van wasautomaten, vaatwasmachines en koffiezetapparaten zijn doorgaans beperkt.

Besparing aan reinigingsmiddelen

Een aanzienlijk percentage van reinigingsmiddelen is nodig om de kalk in het water te elimineren. Bij afwezigheid van kalk worden op deze reinigingsmiddelen de volgende besparingen gedaan:
Wasmiddel t.b.v. wasautomaat: 50%
Het gemiddeld gebruik per gezin aan wasmiddel is 50 kg per jaar tegen een prijs van 4 euro per kg. De jaarlijkse besparing is daarom 100 euro per jaar.
Afwasmiddelen:
Besparing op reinigingsmiddelen voor de vaat is klein.
Lichaamsverzorging/huisreiniging:
De praktische besparingen op het gebruikte toiletzeep, shampoo, badschuim e.d. zullen evenals de reinigingsmiddelen weinig effect hebben op het huishoudbudget. Hier geldt vooral het comfort als positief element van de waterontharder zoals zachter haar, het schoon blijven van badkamertegels, wastafels, e.d.

Besparing op levensduur van textiel

Bij de textielwas zetten de verbindingen van kalkzeep zich af op de vezels en maken deze hard en stug. Daardoor ontstaat vezelbreuk en verhoogde slijtage. Gesteld kan worden dat de levensduur van textiel verlengd wordt met tenminste 25% indien het toegevoegde water praktisch kalkvrij is. Voor elk huishouden zal hier een verschillend besparingsbedrag ontstaan, dat toch tenminste 250 euro per jaar zal zijn.

Besparing op reparaties en vervanging van huishoudapparaten

De kalkaanslag in boiler en/of geiser, op verwarmingselementen van vaatwasmachine en wasautomaat en de verkalking van koffiezetapparaat, stoomstrijkijzer, luchtbevochtiger e.d. zijn de meest voorkomende storingen in gebieden met hard water. Ofschoon daarover geen cijfers bekend zijn, mag worden aangenomen dat het hier gaat om bedragen variërend van 100 euro tot 200 euro, gemiddeld 150 euro per jaar.

De totale besparingen bij aanschaf van een ontharder bedragen daarom in het totaal 800 euro per jaar.

Kosten van een waterontharder

Zoutverbruik:   365 dagen per jaar, 1 regeneratie à 1,2 kg per 3 dagen
 totaal ca. 150 kg PuroSel à 0,64 euro/kg    
96 euro
Elektriciteitsverbruik: 365 dagen à 24 uur à 4 Watt =
35,0 kW à 0,20 euro/kW  
7 euro
Meerverbruik water:     120 regeneraties à 98 liter à 1,20 euro/m3  14 euro
Afschrijving ontharder: aanschaf 1200 euro
installatiekosten (geschat) 250 euro
afschrijvingsperiode 10 jaar
145 euro
______________+
262 euro per jaar

waterontharder

      Openingstijden

      Maandag           
Dinsdag              
Woensdag        
Donderdag       
   - koopavond
Vrijdag                 
Zaterdag            
Lunchpauze          
  13.00 - 17.30
10.00 - 17.30   
10.00 - 17.30  
10.00 - 17.30
19.00 - 21.00
10.00 - 17.30
10.00 - 16.00
12.00 - 13.00

                   
                   Uneto Vni lid

                        

"Zorgeloos genieten van de top  kwaliteit  die  Bruins Installatie voor u regelt. Van centrale verwarming  tot  en  met  zonneboiler,  Bruins Installatie heeft voor u een   op maat gemaakte oplossing!"

                                 Johan  Huitema

     

 

Installatiebedrijf Roden Alles onder één dak
Installatiebedrijf Roden Eén aanspreekpunt
Installatiebedrijf Roden Gespecialiseerde medewerkers
Installatiebedrijf Roden Geen voorrijkosten
Installatiebedrijf Roden 75 jaar ervaring
     Locatie Bruins
        Telefoonnummer Installatiebedrijf
Kanaalstraat 56-58
9301 LT Roden 
 
050-5019307
Sitemap
                             Wat wij doen
Installatiebedrijf
Sanidrome
Mobiele badkamer
                       Zonneboiler
Zonne-energie
Waterontharder
Rioolservice
                      Centrale verwarming
Vloerverwarming
Electra
Gas
                       Dakbedekking
Zinkwerken
Warmtepompen
Sanitair
  Acties / Opruiming
Installatiebedrijf BruinsInstallatiebedrijf BruinsInstallatiebedrijf Bruins ZonnepanelenInstallatiebedrijf BruinsInstallatiebedrijf Bruins
Sanidrome Bruins